Психосоматика

Фото блог

Психосоматика - ("психо" - душа, "сома" - тіло) це наука, галузь медичної психології, яка вивчає вплив психоемоційних факторів на виникнення та розвиток різних хвороб та хворобливих станів тіла.
Необхідно пам'ятати, що причини захворювань завжди мають індивідуальний характер. Навіть те саме захворювання в різних людей може бути викликано різними комплексами причин. Це залежить від особистості, віку, менталітету, умов виховання, взаємин з матір'ю та батьком та багатьох інших обставин.

Причини психосоматичних реакцій

За класифікацією психолога Леслі ЛеКрона, причинами психосоматичних реакцій можуть бути:

1. Конфлікт - до утворення психосоматичного симптому може призвести  внутрішній конфлікт між різними частинами особистості. Зазвичай одна з цих частин усвідомлена, інша прихована у несвідомому. Боротьба між двома протилежними бажаннями чи тенденціями може спричинити умовну перемогу однієї з частин. Але тоді друга частина починає «партизанську війну», ознакою якої можуть стати психосоматичні симптоми.

2. Мова тіла - в деяких ситуаціях тіло фізично відображає той стан, який міг би бути виражений однією з фраз: "це один суцільний головний біль", "я його не перетравлюю", "через це у мене серце не на місці», «у мене пов'язані руки». Тоді болить певний орган, складно дихати, виникають мігрені, порушується робота шлунково-кишкового тракту тощо.

3. Мотивація або умовна вигода - до цієї категорії належать проблеми зі здоров'ям, які приносять певну умовну вигоду їхньому власнику. Освіта симптому відбувається на несвідомому рівні, це обман і симуляція. Симптом реальний. Але він «обслуговує» якусь певну мету.

4. Досвід минулого – причиною хвороби може стати травматичний досвід минулого, частіше – важкий дитячий досвід. Це може бути якийсь епізод, або тривала дія, яка, хоч і сталася давно, але продовжує емоційно впливати на людину в теперішньому. Цей досвід ніби друкується в тілі. І чекає, коли знайдеться спосіб його переробити.

5. Навіювання - симптоми можуть виникати за допомогою навіювання. Це відбувається, коли ідея про свою хворобу приймається людиною на несвідомому рівні автоматично, тобто без критики. Вільно або мимоволі навіяти симптом можуть люди, які мають великий авторитет або випадково опинилися поруч у момент особливого емоційного напруження.

6. Самопокарання - у деяких випадках психосоматичний симптом виконує роль несвідомого самопокарання. Це покарання пов'язане з реальною, а частіше уявною провиною, яка мучить людину. Самопокарання полегшує переживання провини, але може суттєво ускладнити життя.